Kanapé szörf

Avagy couchsurfing - egy nagyon klassz civil kezdeményezés, kispénzű, vagy átlagos pénzű embereknek, akik nem igényelnek öt csillagos kiszolgálást, viszont szeretnek utazni. Természetesen itt is van értékelési rendszer, és akiről jókat írnak, azt majd szívesebben befogadják, ha ő megy világgá. Ilyen látogatások alkalmával kitárul a világ és remek alkalom adódik a nyelvgyakorlásra. Így történt, hogy már nem csak a németet és az angolt keverem, hanem az angolt és az oroszt is. :O
Sőt, a hármat együtt, amikor is, leírtam egy régen tanult orosz dalocska szövegét cirill betűkkel, és azt mondtam rá, hogy kinderlieder. Hát, kérem, haladunk. :) Még jó, hogy nem kezdtem el énekelni...

Burgonyás lángos

Napok óta kerültem a konyhát, csak  a legszükségesebbeket csináltam meg benne. Ma viszont lángost enni támadt kedvem és a kész műből :) megkínáltam a hétfői csoport tagjait is. Ilyenkor mindig akad valaki, aki elkéri a  receptet, úgyhogy most is leírom.

Hozzávalók 7 személyre
Mi 6-an voltunk, és még maradt kettő, úgyhogy gondolom, 7 főre való mennyiséget sütöttem. Persze, ha éhes a társaság, akkor ez nem érvényes. :)

5ml olívaolaj
1 tojás,
2 dl tej,
2 dl víz
2 kiskanál só (ha burgonyás tésztát sütök, több sót szoktam tenni bele, mert a burgonya édessé teszi a tésztát)
10 dkg burgonyaliszt
20 dkg fehér kenyér liszt (B80-as)
kb. 20-25 dkg félbarna lisztkeverék. Ezt nehéz pontosan megmondani, hogy milyen összetétel, mert nálam mindig van egy nagy fémdobozban lisztkeverék, kenyérsütéshez. Általában félbarna az alap és ezt szoktam variálni ezzel-azzal, ami eszembe jut. Most is ilyen volt, kis magkeverékkel dúsítva, abból került bele kb. 23 dkg. )
A lángos tésztánál az a lényeg, hogy legyen lágyabb, mint a kenyérsütéshez használt tészta.
2,5 dkg élesztő
pici barna cukor (2 kiskanálnyi)

A hozzávalókat a fenti sorrendben beleteszem a kenyérsütő keverőtáljába és a dagasztó programon (dough) a gép előkészíti nekem.
Picit még hagyom kelni, de azért oda kell figyelni, hogy le ne csorogjon az edény aljára. :)

Ha jól megkelt a tészta, forró olajban kisütöm.
Ma mindenki imádta. :)
Jó étvágyat hozzá. :)

Narancsos cukkini dzsem

Na ez egy saját "találmány", a citromos cukkini dzsem mintájára.
Narancsízű, abszolút. :)
Ez kell hozzá:
2 kg cukkini (vagy zsenge, pici, vagy nagy cukkini megtisztítva, kimagozva)
2 kg. narancs
2 db. citrom
3 db. 2:1-ben dzsemesítő
1,5 kg cukor

Így csináltam:

Lereszeltem  a citrom és a narancsok héját. Megpucoltam a citromot, narancsot, cukkinit. A citrom és a narancs fehér héját is, amennyire lehetett.
Legyalultam/reszeltem a cukkinit, beleöntöttem egy nagy lábosba. Beleöntöttem a felkockázott narancsot-citromot is, citrom-narancs héjat is.
Felfőztem, és miután felfőtt, adtam hozzá a cukrot. Belekevertem a dzsemesítőt és pár percig még rotyogtattam.
Előmelegített üvegekbe szedtem és egy napra szárazgőzbe tettem. Tudom, van olyan megoldás, hogy 5 percre, fejre, de én az egy napos csírátlanítást biztosabbnak találom.