Citromos cukkinidzsem

Hozzávalók: 
3 kg. tisztított cukkini, legyalulva, nem túl hosszú csíkokra. Inkább rövidebb csíkokra
1,5 kg. cukor
10 db. citrom, a héjától alaposan megtisztítva (még a fehér részétől is), felkockázva
2-3 diónyi friss gyömbér lereszelve
8 citrom héja lereszelve
3 db. 2:1-ben dzsemesítő tartósító

A cukkinit a citrommal feltettem főni, és amikor rottyant párat, beletettem a cukrot, a citromhéjat, gyömbért. Főztem pár percig, aztán elkezdtem üvegekbe szedni. (Előmelegített üvegekbe.) 
Az eredeti recept sem írja, hogy főzzük agyon a cukkinit, úgyhogy én sem főztem üvegesedésig, csak a végére lett üveges, de ma kiderül, hogy a szárazdunsztban mennyire "főtt" még tovább. 
Isteni finom lett, dzsemes is lett, nem maradt folyékony. 
És haladós: 2 óra alatt abszolút végeztem vele. 
Azt írja a szerző, - aki sajnos nem tudom, hogy ki volt... hogy fagyira csorgatva, palacsintába, vajas kenyérre... nagyon finom. 
Gondolkozom rajta, hogy megcsinálom narancsos változatban is- elvégre a cukkinivel mindent lehet. :)